Två dagars konstresa till Värmland hösten 2024

Torsdagen den 19 september: Avresa klockan 9.00 från Orminge centrum samt Gullmarsplan ca 9.15.
Färden går till Eskilstuna Konstmuseum*. Här går vi på egen hand i basutställningen med konst ur samlingen. Här visas ungefär 200 verk Sörmlandsutställningen.

Lunch dukas fram på restaurang P2 i samma byggnad som museet.

Färden går vidare till närbelägna Torshälla där vi besöker Ebelingmuseet**. Här får vi en visning av samlingen med verk av konstnären Allan Ebeling, såväl måleri som keramik och skulpturer. Här finns även verk av döttrarna Marianne Ebeling och Harriet Ebeling. Då vi är där visas även Kristina Müntzing.

Resan går vidare till Karlstad och Värmlands museum***. Här finns utöver kulturhistoria även en utställning med värmländsk konsthistoria med några av de främsta verken i Värmlands museums konstsamling från 1800-tal till nutid. Vi går på egen hand och här finns även ett café (ingår ej i resans pris).

Vi tilldelas våra rum på närbelägna och mycket centralt belägna Scandic Winn, Karlstad. Middagsbuffé klockan 19.30.

Fredagen den 20 september:
Efter frukost beger vi oss till Rackstadmuseet**** vars inriktning är konst- och konsthantverk. Här presenteras Rackstadkolonin och influenserna från Arts & Craftsrörelsen. I september visas även en utställning med Karin Broos. Vi går på egen hand och här finns även ett café (ingår ej i resans pris).

Vi fortsätter sen i det vackra landskapet till Sahlströmsgården*****, en skattkammare, fylld med minnen av märkliga konstnärsöden. Här samlades från sekelskiftet och framåt, konstnärer och kulturpersonligheter från hela landet. Man fann inspiration i naturen och människorna och man återvände ofta och gärna. Sahlströmsgården har fått sitt namn efter storbonden Per Sahlström, ”Fryksdalskungen” kallad. Av hans tio barn kom, till bondens stora förtret, tre att bli konstnärer. Anna blev målarinna, Bror skulptör och träsnidare och Ida – som pappa ansåg vara ”gårdens bäste dräng” – ville hellre väva och designa textilier och möbler.

På Sahlströmsgården serveras lunch och sedan väntar en guidad visning för att ta del av ett märkligt stycke svensk kulturhistoria. Vi lär känna gårdens personligheter och får en inblick i liv som förtjänar att bli ihågkomna. I detta magnifika minnesmärke över sekelskiftets boendemiljö finner du konst och konsthantverk av bland andra syskonen Anna, Bror och Ida Sahlström, men också av deras konstnärskamrater Ivan Aguéli, Carl Wilhelmson, Karl Nordström och Siri Derkert med flera.

Fulla av intryck lämnar vi Sagans Landskap Värmland. Vi stannar för en lättare förtäring på hemvägen.

Åter i Orminge omkring klockan 21.30.


Pris per person:
3 590 kronor i dubbelrum. Enkelrumstillägg 350 kronor.

Antal deltagare: Minst 30 personer och max 35 personer.

Anmälan till: Margareta Sihlberg e-post margareta.sihlberg@telia.com senast den 4 augusti. Observera att vid midsommartiden bjuds även medlemmar från Spf Boo/Nacka konstförening in att anmäla sig till resan. Meddela också om du har några allergier.
Efter anmälan till Margareta sänder Larssons Resor resebevis med inbetalningskort till respektive resenär.

Eskilstuna Konstmuseum* https://konstmuseet.eskilstuna.se/
Ebelingmuseet** https://ebelingmuseet.eskilstuna.se/
Värmlands museum***https://varmlandsmuseum.se/
Rackstadmuseet****https://www.rackstadmuseet.se/om-rackstadmuseet/
Sahlströmsgården*****https://sahlstromsgarden.se/